Clumbers träning

Clumberns träning

Jag och Elvis

En Clumber lyder inte för lydnadens skull.

Clumber Spanieln är en intelligent hund som gillar utmaningar i livet. Den har avlats till att vara en mer självständig spanielras än tex Cockern vilket måste tas hänsyn till i träningen.


Träningen måste varieras och den måste vara givande för hunden och dessutom i positiv anda. Annars drar sig inte en Clumber för att överge dig och sticka iväg där det är roligare att vara. Något som egentligen gäller alla hundar.


Blir du arg på din Clumber så kan det hända att den svarar upp mot dig. Då gäller det att ransaka sig själv och tänka till.Valpträning

Det valpen lär sig i tidig ålder, det glömmer den heller inte. Gäller både när den blir skrämd liksom när den lär sig att vara nyfiken på tex nya saker/miljöer osv. Detta stämmer mycket väl in på en Clumber och tar du tillvara på den första tiden så är de följande åren mycket lätta för dig.

Skapa goda vanor direkt från början.


Ganska snart så ser man att den unga Clumber-valpen går iväg på egna upptåg och den blir inte alls panikslagen om den inser att den har tappat bort dig. Det är bra att göra för vana att det alltid är lönsamt och positivt att följa matte/husse. Det gäller att tidigt jobba aktivt för att få en relation till sin Clumber. Du måste betyda något för din hund. Ha gärna valpen lös så mycket det går, belöna rikligt och tidigt speciellt när den tar kontakt och söker upp dig.


Det syns också tidigt att en Clumber älskar att söka efter saker. Använd den egenskapen som motivation och uppmuntra till att valpen samarbetar med dig.


Du kommer också att märka tidigt att din valp älskar att bära på saker. Även saker som du inte vill att den ska bära. Kom ihåg att Clumbern är en apporterande hund och belöna därför när den bär på saker så att den vill komma till dig med sin "apport". Börjar du banna den för att den tex har tagit dina bästa skor, så är risken att du får en hund som sticker iväg med sitt byte och till och med börjar att vakta objektet när du närmar dig.

Så kom ihåg - uppmuntra och skaffa positiva och goda erfarenheter. Respektfull Relation

Jag tycker att det är viktigt att tidigt visa hunden att du vill ha och erbjuder, ömsesidig respekt i relationen mellan dig och din hund.

All träning med hund ska bygga på att förstärka och uppmuntra rätt beteende. Forskning kan idag visa att hundar som tränas och uppfostras på detta vis, lär sig bättre och kunskapen sitter längre.

Är du inte superduktig på att läsa hund så låt bli att korrigera! Gör du fel med detta så är risken att du får en hund som börjar morra och tala om att den inte gillar dig. En Clumber är ganska tuff och kan bli aggressiv och visa att den inte litar på dig om du är hård mot den.


Kom ihåg att inte använda korrigering som en träningsmetod för då är du dömd att misslyckas in din träning. Jag föreslår därför klickerträning till en Clumber vilket de flesta klarar av. Klickermetoden motiverar din hund att vilja lyda dig och skapar dessutom en bra relation mellan dig och din hund.


Visa tidigt hur du vill ha det. Tala om för valpen var den ska vara under tiden att familjen äter men du måste också förstå att valpen inte klarar av att ligga i sin korg en längre stund. Istället för att disciplinera så avstyr du och motiverar någon annan aktivitet än att tigga vid bordet. Ge din hund ett annat alternativ.

Med detta så menar jag att det är en fördel om du fattar en del beslut i er vardag som tex du får inte komma upp i soffan när jag sitter här osv. Men att hunden tar egna initiativ har inget att göra med rutiner eller ledarskap. Låt den får göra det lite då och då.

Stoppa hunden INNAN hunden gör något olovligt och du ger den ett avstyrande kommando istället. Glöm inte att belöna hunden när den gör rätt.

Ömsesidig respekt kräver också att du respekterar din Clumbers åsikter när de är berättigade. Kom också ihåg att tappar du humöret så tycker hunden att du inte är värdig respekt.  ​


Jaktträning

För mig så är jaktträningen den träning som gör att jag har en lydig hund i vardagen och som jag kan lita på. Enbart lydnadsträning gör inte en lydig hund.


De moment jag tränar är inkallning, sitt och följdsamhet samt att hunden kan följa mina handtecken och visselsignaler. Det börjar jag med direkt valpen kommer hem och ökar sedan störningar och momentens svårigheter i stadig takt med att valpen förstår, utvecklas och kan hålla intresset kvar.


Det skall vara lagom svårt och intressant för att Clumbern skall jobba med dig. Jobba med att positivt belöna när träningen funkar. Ta en paus och fundera på vad som är fel när träningen inte går som du vill. Har du gått för fort fram? Går du för långsamt fram så att hunden tycker att det är tråkigt? Är du själv inte på humör? Kan du inte motivera hunden att jobba för dig? För gärna en dagbok över träningen.

Försök inte att använda disciplin i din träning. Då är risken att du får en Clumber som svarar upp mot dig eller som sticker iväg och gör annat.


Använd istället klickerträning när du tränar din Clumber.

Jag erbjuder jaktlydnadsträning i mitt företag Du o Hund.

Lydnadsträning

Det går att komma ganska långt med en Clumber i lydnadsträningen men det gäller att jobba med positiv förstärkning och att göra det hela intressant under hela träningen. Du måste hitta den belöning som gör att Clumbern tycker att det är värt att jobba för dig. Klickermetoden fungerar mycket bra.


Det underlättar om du är en person som kan se det hela med lite humor och självkritik så att du också kan lägga av i tid när träningen inte fungerar.På Canis Tv finns några filmklipp som visar hur man på ett enkelt och mycket positivt sätt lyckas med tex lydnadsträningen genom att arbeta med en metod som heter Klicker. Metoden funkar också jättebra i jakträningssyfte. Hunden tycker att det är kul och träningen fungerar perfekt.

Lästips!

Jag rekommenderar några böcker om hundträning.

Kontaktkontraktet av Eva Bodfält


Bra Relation av Kenth Svartberg


Skjut inte hunden av Karen Pryor<<Tillbaka


Elvis
Jag och Eddie
Eddie
Jag och Elvis