Om jaktcockern
Torkel med sin planka
Lånad bild från Google

Jaktcockern är en engelsk cocker spaniel som har avlats enbart på jaktlinjer. Idag är det en sanning med modifikation då det egentligen finns en tredje linje den så kallade "hundsports-cockern" som är en jaktcocker men som avlats utan jaktmerit.

 

Jaktcockern har mindre päls vilket är mer praktiskt, öronen sitter högre upp så att huvudet ser bredare ut, nosen är tunnare och den har framför allt större arbetslust. Jaktcockern jobbar intensivt under lång tid och i sin förares närhet.


Det går lika lätt att felträna en jaktcocker liksom en rasstandardcocker. Jaktcockern är envis och lite spjuveraktig liksom Clumbern men med den skillnaden att allt går betydligt fortare. Det är lätt att bli lurad och förd bakom ljuset av sin jaktcocker.

Den lär sig oerhört snabbt (bra liksom dåliga beteenden) och blir lätt uttråkad vilket man bör ha i åtanke när man planerar sin träning.


Jaktcockern har inte de ögonsjukdomar som rasstandardcockern har men å andra sidan så är det få som testas för dessa sjukdomar.

Hundarna undersöks för ledproblem och för patellabesvär men det är mycket få med någon av dessa problem.   


I Sverige ingår jaktcockern som en del av Cockerklubben och ansvar för jaktproven har Svenska spaniel och retrieverklubben SSRK. Tyvärr har jaktfolket och utställningsfolket problem med att samarbeta och jaktfolket har två gånger bryit sig loss från SSRK. Jaktspanielklubben har ingen officiell status och lever sitt egna slutna liv mendan Jaktspaniels i Sverige ingår som en del av SSRK.