Clumberns skötsel

Clumberns hälsa


Näring


Vi kan inte ändra på vad arvet har med sig i bagaget men vi kan se till att lägga en bra grund för ett långt liv. Det arbetet börjar direkt man hämtar hem sin valp. En av grundstenarna är en god kost.


Den vanligaste orsaken till att hundar är sjuka är fetma (samma som för oss människor). Det gäller att hitta rätt sammansättning med rätt näringsinnehåll och se till att varken ge för mycket eller för litet. Det är innehållet som är det viktiga.


Jag har testat flera olika fodersorter på våra hundar. Med ett dåligt eller fattigt foder får Clumbern antingen en sträv och tunn päls eller massor av lockig, tjock päls.  Ett dåligt foder kan också ge klåda och dåliga ögon som rinner.Med bra mat så får hundarna tillbaka den glansiga och svagt böljiga pälsen som Clumbern skall ha.


Bra hundmat gör att hundarnas mage är regelbundna och avföringen är fast och det syns att deras kroppar har tillgodosett sig med det mesta av vad de äter.


Ögonen är inte rinniga utan klara, rena och ser pigga ut. Tänderna är också starka och utan beläggningar. De är pigga och starka i sina kroppar och de orkar mentalt.


Vi skall se till att vi får behålla våra Clumbrar så länge det går och en väg är att ge dem så nyttig och bra mat som möjligt.Så när du letar runt efter ett bra foder till din hund - så vill jag bara rekommendera att du tittar på hur din hund mår. Använd sedan sunt förnuft.



Aktivering och Berikning


Det talas mycket om att hundar måste aktiveras. Visst är det viktigt och stärker framför allt er relation men det viktigaste är att de berikas.


Berikning betyder enkelt att de får utlopp för sina medfödda egenskaper i den mängd de behöver och när de behöver det. Att de får ett meningsfullt hundliv, helt enkelt.


Det innebär att de alltså får daglig möjlihet att undersöka, gräva, jaga, vakta osv. Allt är inte önskvärt givetvis men att förbjuda en hund att få göra något som den har ett medfött behov av är att misslyckas. Då gäller det att omrikta hundens beteende till något annat önskvärt där den kan få utlopp för sitt behov på ett för ägaren, acceptabelt sätt. Det är ett helt annat kapitel.


Clumbern har ett stort behov av berikning av olika sorter och det är en intelligent hund. Många kanske tror att den är nöjd med att ligga och sova men har man en gång levt med en Clumber så vet man bättre. Soffor blir uppätna, julskinkan som står på julbordet försvinner, fjärrkontroller och mobiltelefoner blir sönderplockade i micro-bitar. Allt för att livet ibland blir för tråkigt och inga utmaningar finns i sikte. Hundar som lever så här är det mycket synd om.


Våra hundar berikas medvetet varje dag. Jag kan tex stoppa "främmande" saker i deras mat, tex en apelsinklyfta och det är intressant att studera deras reaktioner och vad de tar sig för med apelsinen. Melker hade en hörna i trädgården där han grävde, vilket var en stor passion. De lever med oss och får springa runt i trädgård och hus istället för att stå i en hundgård hela dagen. Det finns gryt att gömma sig i och det finns utkikstorn att spana ifrån. Det finns saker att hitta om man bara letar.


Jag tar ofta med dem till olika situationer. Mycket av detta gör jag för att jag själv är nyfiken på vad de kommer att göra och hur de tackla det nya.


Utöver denna berikning så har vi också givetvis olika aktiviteter. Ibland blir aktiviteten en berikning i sig. Jag jakttränar, lydnadstränar, söktränar mm. Varje dag planerar jag in en aktivitet för hundarna om det så bara blir en apporteringsövning.


Det gäller att vara kreativ och se till att hundarnas liv blir meningsfullt för dem.



Motion


Alla hundar behöver daglig motion och utlopp för sina medfödda beteenden, precis som vi människor. Sedan får man givetvis anpassa mängden av motion till det man vill ha hunden till.


Clumbern är en stor hund och den är en jakthund. Kroppen behöver muskler för att hunden skall hålla sig frisk och stark, så lång tid som möjligt.


Motion är också viktigt för att själen skall må bra. Hundar som inte får tillräcklig med motion kan uppfattas som "besvärliga" att ha att göra med.


Problembeteenden beror vanligtvis också på att hunden har ett tråkigt (enligt hundars perspektiv) liv och att hundägaren har missat att ge mening i hundens liv. En Clumber som inte vara hund är en mycket olycklig Clumber.


Se också till att anpassa näringsinnehållet till hur mycket motion hunden får. Under "lågsäsongen" dvs när hunden inte jagar så kan det räcka med ett light-foder. Man kan inte bara minska mängden mat utan man skall ändra energiinnehållet i maten. Kolla därför innehållet i din hunds mat.


En viktig huvudregel är att man skall känna revbenen utan att behöva trycka. Titta på hur din Clumber ser ut när den är blöt. Den skall ha en välmusklad kropp och lyster i pälsen.

 


Pälsvård



Clumbern är ingen trimras såsom Cockern eller Springern men regelbunden borstning samt någon klippning då och då är ett måste för att hunden inte skall gro igen helt. Men det skall helst inte synas...


Clumberns päls är ganska underhållsfria och många blir förvånade över hur vita de blir när de får torka. Oftast så kommer man in med helt svarta hundar för en Clumber älskar alla gyttjehål de kan finna och älskar att vara utomhus när det är som värst väder. En grovingång och en dusch är bra att ha.


Karin Brostam Berglund gjorde den här trimbeskrivningen en gång i tiden och den är riktigt bra när man skall börja lära sig hur arbetet skall gå till.

Vi följer den beskrivningen (så gott det går...) när hundarna ska ställas ut.

 

I övrig tid så underhåller vi hundarnas pälsar också för att städningen underlättas. Långa pälsar drar in massor med smuts!! Till hösten så klipper jag oftast ner hundarna helt vilket de verkar njuta av. De blir som valpar på nytt.


Det man får tänka på är att regelbundet känna igenom pälsarna så att inga tovor har bildats tex bakom öronen, i armhålorna eller i byxorna (behänget i baken). Det gör jag varje dag då jag tycker om den mysstund som detta också ger mig med hundarna.


Öronen skall också regelbundet kontrolleras eftersom Clumbern har hängande öron. Använd öronrens som du köper hos veterinären om öronen är smutsiga men börjar de lukta så måste du beställa tid hos din veterinär.



Hantering


En Clumber har en stor portion stolthet och värdighet. Den köper inte vad som helst och den har oftast förmåga att försvara sig då den känner sig hotad eller bara inte känner för att vara med längre. Därför är det viktigt att skapa goda vanor där hundvalpen känner sig trygg och känner till spelreglerna, redan från början. Det ställer också lite krav på hundägarens kompetens.


En Clumberhane kommer oftast att försöka att slippa undan tex kloklippningen och det är då mycket viktigt att "mota Olle vid grind". Det finns i min åsikt två fel man kan göra. Det ena är att man blir rädd vilket hunden känner av direkt. Alltså känner hunden att skrämmas fungerade och den kommer att försöka igen.


Det andra felet man kan göra är att bli arg och börja banna och/eller hota hunden, vilket innebär att hunden ser kloklippningen som en konfliktsituation eller kamp som den givetvis vill undkomma eller vinna.


Det bästa man kan göra med den unga Clumbern som är bångstyrig, är att ignorera hundens försök att skrämmas, att vara lugn men bestämd och att berömma när hunden låter sig hanteras och skötas.


Tänk på att en dag måste du gå till veterinären och då måste hanteringen fungera.



Mentalitet


Clumber är en intelligent hund. Jag brukar tex säga att Billy känner mig bättre än vad jag känner mig själv. De uppfattar direkt hur mitt känsloläge är och jag kan ibland klia mig i skallen och undra varför träningen inte funkar. Svaret är att jag själv är på dåligt humör eller trött och att vi aldrig borde gå ut och träna den dagen.


En Clumber har stor värdighet och många uppfattar att man "får förtjäna" att få umgås med sin Clumber. Det stämmer på sätt och vis och det bla beror på Clumberns självständighet, jaktlust, ambition och nyfikenhet. Kan du inte hantera dessa egenskaper på för Clumbern, rätt sätt, så anser inte Clumbern att den behöver dig längre och drar iväg på egna upptåg.


Pga sin självständighet så tar den sig friheter och backar inte om den känner sig felbehandlad.


En Clumber bråkar inte med andra hundar eller människor utan visar endast sin positiva nyfikenhet men sedan går den vidare för att undersöka nya saker. Skulle den hamna i en hotfull situation så talar den tydligt om att den inte vill ha bråk men kommer heller inte att backa.


En Clumber ska inte uppvisa rädsla eller aggression i kontakter med andra hundar eller människor.


Det är alltså en rolig och lärorik utmaning att jobba med en Clumber! Du lär dig hela tiden nya saker och du får ständigt uppleva nya erfarenheter.


Du bör bla vara trygg, konsekvent samt vänlig men bestämd. Detta är inte alltid så lätt när det känns som om hunden gör precis som den vill.


Du bör känns till hundars språk och jobba med positiva träningsmetoder som aldrig får bli tråkiga.


Jag vill verkligen rekommendera att man gör ett MH (Mentalbeskrivning Hund) på sin Clumber. Det är verkligen lärorikt plus att man gör klubben och uppfödaren en tjänst genom att de får reda på hur Clumberns mentalitet står till. Det finns inget du själv kan göra för att påverka resultaten på ett MH, så man behöver alltså inte vara rädd att göra bort sig.


Våra hundar är givetvis MH-beskrivninga. Se fliken om våra hundar



<<Tillbaka

Melker och Elvis
Melker
Eddie
Elvis, Eddie och Melker
Goa Melker
Billy